Kartoffelfondanter

Screenshot 1 | Domestic Science
  • Set
    759

Kartoffelfondanter er vel ret beset en braiseret kartoffel. Flot skåret kartofler som er halvt dækket af oksebouillon, som står og hygger sig i ovnen i en halv times tid. Her suger de en masse væske med umme-umme-smag.

Og som sædvanlig elsker jeg tilbehør som denne, da jeg kan lave den i god tid, og dermed have tid til gæster m.m. Kartoffelfondanterne kan nemlig laves i god tid og smides på køl. Op mod servering, smides kartoffelfondanterne på en gril eller grillpande. Så får de nogle flotte og smukke grillstriber.

 

Kartoflen er en stor del af den dansk madkultur. Derfor synes jeg også det er vigtigt at kunne lave en masse tilberedninger med kartofler. Det behøver ikke altid at være kogt kartofler eller pommes frites.

Kartoflen er teknisk set en rodfrugt. Lige som du sikkert kender gulerødder, rødbeder, pastinakker og knoldselleri.

Men kartoflen er ikke så populær som tidligere. Kartoflen har et højere indhold af stivelse ift. andre rodfrugter. Derfor regnes den ernæringsmæssigt ikke for en grøntsag i disse helsetider. Vægten er blevet et større problem i disse tider, og her er stivelse bl.a. en til til mange kulhydrater. Kulhydrater kan i kroppen omdannes til fedt ved stort indtag i løbet af en dag. Derfor bliver kartoflen ofte gjort lidt til en syndebuk. Jeg tror på , at kunsten er at sammensætte en ret/menu, hvor der er masser af grøntsager til kartoflen og kødet. Fordi kartoflen er sgu dejlig på alle mulige måder!

I denne tid står den på kartoffeltema på sjette årgang i madkundskab. Derfor laver vi et overdådigt kartoffelbord, hvor vi laver kartofler på alle mulige måder. Inden da, ser vi lige den legendarisk til om Den heldige kartoffel. Klassefilm!!! Jeg linker lige til Youtube her.

Mulighederne er egentlig mange, når du skal arbejde med mos. Gulerødder, persillerødder, sød kartoffel eller pastinak. Mange rodfrugter kan skrælles, koges og moses og wupti, du har en bund og et lækkert tilbehør til din ret.

 

4 personer

 

4 Bagekatofler. Du kan også bruge nogle normale kartofler, men helst nogle store.

1 l Vand.

3 Oksebouillonterninger.

 

  1. Tænd ovnen på 200º.
  2. Bring 1 l vand i kog og smid bouillonterningerne i vandet og lad dem opløses lige så stille.
  3. Skær kartoflerne kvadratiske eller rektangulære. Jeg plejer at sigte efter en Duplo-Legoklods-størrelse, cirka…
  4. Skræl den resterende skræl af.
  5. Kom kartoflerne i en ildfast fad.
  6. Ind i ovnen med det ildfaste fad. Braiser kartoflerne i 30-45 minutter til de er møre. Vend dem et par gange under vejs.
  7. Kartoffelfondanterne kan anrettes og spises så snart de tages ud af ovnen. Jeg plejer at stege på på en grillpande, eller steger dem i lidt smør på en normal pande.

 

Velbekomme.

 

 

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide